En çok ‘sahtesi yapılan’ şair Can Yücel olabilir!

Seyahat

“Bir çerez tabağının son tanesi asla antep fıstığı olamaz.” Oscar Wilde
Bence dahiyane bir söz.
Ama fotoğrafçı Koray Peközkay’ın tweet’inde yazdığı ve yüzlerce kez paylaşılan bu cümlenin Oscar Wilde’a ati olma olasılığı yüzde kaç sizce?
Kimsenin hiçbir şeyin temelini araştırma gayretinde olmadığını, temeline inmediğini, hiç kimsenin ‘ilk yapanı, bulanı, emeği’ taktir etme çabasında olmadığını daha önce bu köşede pek çok yazıyla işlemiştim malum. (Bknz. mesela ‘Paylaşmadan oku adam ol baban gibi, eşek olma’ başlıklı yazı http://wp.me/p79ANb-7k ya da Türkiye’de bütün iyiler biraz küskündür http://wp.me/p79ANb-8z)
Ama insan hiç mi şüphelenmez? İnsan hep mi sanal ortam okuyucusu olur, kitap almaz, bakmaz!
Anladığım kadarıyla Türk şiirinin önemli şairlerinden Can Yücel bu saçma durumun en çok kullanılan isimlerinden.
Prof. Dr. Semih Çelenk, şairin 14. ölüm yıldönümünde “Yaklaşık son 5 yıldır internette dolaşan, onun imzasını taşısa da Can Yücel’in ne üslubunu, ne ince alayını barındırmayan sahte metinler aşağıda sıralanmıştır” diyerek 41 şiirin listesini yaptı ( http://wp.me/p79ANb-gE ). Tabii bir de başka şairlere ait olup sevilen ve anında Can Yücel imzası eklenen şiirler var (bknz. burada http://wp.me/p79ANb-gp ) İnsan, “Yücel yaşasaydı da, tarzına uygun okkalı bir küfrü bassaydı” demeden edemiyor.

* Bu yazı 23 Nisan 2016 tarihinde Nilay Örnek’in Sözcü Gazetesi’ndeki köşesinde yayınlanmıştır.