Podcast nedir? Podcast ücretsiz midir? Podcast nasıl dinlenir?

ALAN SEÇ OKU, Eğitim, Gazetecilik, Sosyal Medya / Teknoloji

Sıkı bir ‘sesli kitap’ (Storytel), hiç de fena olmayan bir podcast dinleyicisi olduğum için herkes biliyor sanıyordum. Ama çok kişi bu yararlı, bu ücretsiz, bu zaman kaybını önleyen öğretici mecrayı yani podcastleri bilmiyormuş. Bu yüzden bir not düşeyim istedim: Podcast nedir? Podcast ücretsiz midir? Podcast nasıl dinlenir? (Tabii baştan benimkini de buraya bırakayım)

Podcast benim deyimimle ‘cansız yayın’. Hatta istediğiniz zaman dinleyebileceğiniz bir radyo yayını gibi de diyebilirim… Çeşitli amaçlarla yapılıyor ama benim esas dinleme nedenim ‘bilgi almak’.

Podcast sözcüğü 2000’li yıllarda “iPod” sözcüğündeki pod (küçük kapsül) ve ‘broadcast’ (yayın) sözcüklerinden oluşturulmuş; podcastlar ilk defa Apple tarafından iPod için geliştirilmiş olsa da bugün her türlü ses veren mecradan dinlenebiliyor. Spotify, iTunes bu alanın popüler mecraları…

Amerika’da podcast’leri merakla beklenen, sadece bu işle ünlü olan pek çok kişi var. Türkiye’de ABD ya da Avrupa’daki hızıyla yayılmamış olsa da pek çok alanda podcast var.

Youtube ya da radyo yayınlarının podcast olarak dijital mecraya aktarılmasıyla oluşturulmuş ürün çok ancak özel olarak sadece podcast olsun diye yapılmış iş az. Bu arada iTunes üzerinden sunulan podcast’ler tamamen ücretsiz.

iTunes ya da Spotify’a podcast yazdığınızda bir dolu içerik çıkacaktır (Ben genellikle Türkçe podcast yazıyorum) ilgili olduklarınıza ‘tıklayıp’ dinleyebilirsiniz.

İşinde etkili, tecrübeli kişilere kendileriyle ve meslekleriyle ilgili sorular yönelttiğim ‘Nilay Örnek ile Nasıl Olunur?’ adlı podcast serisi sadece podcast olsun diye özel yapılmış özenli işlerden.

Türkiye’de sesli kitap işinin en başarılı temsilcisi olan Storytel’in stüdyolarında onların fiziksel ve tabii ki manevi desteğiyle yapıldılar.

Umarım seveceksiniz…

Bu arada daha fazlasını merak edenler için ‘Podcasting’ ile ilgili derli toplu bir bilgiyi de burada paylaşıyorum:

PODCAST NEDİR?

Podcasting, çoğunlukla dizi halindeki dijital medya ürünlerinin (radyo programları, videolar vs.) internet üzerinden -genellikle feed (bildirim) yoluyla- bilgisayar ve taşınabilir cihazlara (cep telefonu, tablet vs.) indirilebilecek şekilde yayınlanması. Bu şekilde indirilmiş dosyalara ise podcast denir.

Podcast sisteminin internetten bir programın ses ya da video kaydını indirmekten farkı ‘feed’ kullanılması ve böylece her yeni bölümü özel yazılımların izleyerek otomatik olarak yükleniyor olmasıdır. Podcast sistemi sayesinde amatör radyo/televizyon programlarına abone olunarak herhangi bir zamanda, herhangi bir cihazla izlenebilir.

ÜCRETSİZ İÇERİK

iTunes üzerinden sunulan podcast’ler tamamen ücretsizdir.

Abonelerin programdan her seferinde aynı keyfi alabilmesi için, podcast’lerin her bölümü genellikle aynı formatta yayınlanır (örneğin ses veya video formatında). Dil dersleri gibi bazı podcast’ler, daha etkili bir öğretim için video ve belge gibi birden fazla dosya formatı kullanabilirler.

Podcast dinleyicileri için podcast’ler, dünyanın dört bir yanından gelen ücretsiz içeriklerden yararlanmanın harika bir yoludur. Podcast yayıncıları açısından podcast’ler, daha geniş bir hedef kitleye ulaşmanın harika bir yoludur.

KULLANIM ALANLARI

Podcasting, çevrimiçi yayının üyelik gibi yollarla kullanıcılara ulaştırılmasıdır. Birçok podcast, MP3 ve görüntü dosyaları biçimlerinde olup RSS protokolüyle yayınlanır. Podcasting, kullanıcılarının herhangi bir zamanda kullanabildikleri dergi ya da belgesel gibi eğitici yönü olan yayınların hepsini içine almaktadır. Bu elemanlardan farkı duyma ve görme yoluyla iletilmesidir.

Podcasting’in ortaya çıkışındaki amaç bireylerin kendi dinletilerini dağıtmalarıydı.

Hızla ve çok fazla yolla genişleyen alan günümüzde özellikle eğitim amaçlı, tanıtım gibi alanlarda ve hatta emniyetten sorumlu kurumların dahi güvenlik amaçlı kullanımına girdi. Eğitim alanındaki işleviyle podcasting, öğrencilerin ve öğretmenlerin herhangi bir zaman ve yerde bilgiyi paylaşmalarını sağlayabilmektedir. Bu özelliğinden dolayı uzaktan eğitimdeki yeri önemlidir.

Podcastların eğlence amaçlı kullanımı dışında eğitim amaçlı ve iş amaçlı kullanımı da yaygınlaşmaktadır. Örneğin öğrencilerin çeşitli dersleri podcast olarak takip etmesi ya da iş dünyasında çeşitli verilerin podcastlar sayesinde takibi mümkündür

AVANTAJLARI

Herhangi bir zamanda izleme veya dinleme
Tekrar izleme veya dinleme
Ücretli veya ücretsiz abonelik sistemi sayesinde yeni bölümlere kolay erişim
İnternete bağlanan herhangi bir cihaz üzerinden kolayca yayın yapabilme
Çabuk değişen verilerin sık sık güncellenebilmesi

Kaynaklar, apple.com / http://kursattaydas.net/podcast-nedir/

28 Mart 2019, İstanbul

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.