‘Pürüzlü mükemmellik’ mümkün, hatta güzeli o
Herkese “Oku” diyeceğim kitaplardan biri: Pürüzlü Mükemmellik
Keşke hemen okur okumaz buraya yazsaymışım; Kasım ayında 1. yaşını doldurduğunu görünce ben de bir şeyler yazmak istedim.
Kitabım çıktı çıkalı sardığım Goodreads’e yorum yazarak başladım, sonra “Niye onu burada genişletmiyorum?” dedim. Tavsiye etmek istedim.
İlk okuduğumdaki heyecanda olmayacak ama…
Pürüzlü Mükemmellik’in iki yazarı var. Mehmet R. Doğan ile Yiğit Ahmet Kurt. MediaCat yayınlarından “Hızlı ve öfkeli hayatımızda yavaşlayarak hız kazanmak” alt başlığıyla çıktı.
FRİKSİYON NEDİR?
Bir kere çok seri ve keyifle okunuyor. Pek çok farklı ülkeden insan ve şirket hikâyeleri, batışlar, çıkışlar ve tecrübeler, rakamlar, gerçekler var. Ve bunların her biri değerli ve daha önce görmediğimiz bir tez etrafında, kimi zaman da kişisel hikâyelerle ve renkli bir dille bize sunuluyor. İki yazarlı olmanın dezavantajları da vardır muhtemelen ama okuyucu olan benim için bu, bir avantaja dönüşüyor.
Çok şey öğrendim, altını çizdim, anlattım, kitaptan akıl, fikir dolu pek çok yazı çıkaracağımı da düşünüyorum.
Kitabın ismi aslında Friksiyonomi olacakmış.
Friksiyon, Fransızca kökenli Friction’dan geliyor. Fizikte bir yüzey ya da nesnenin, bir yerden bir yere hareketinde karşılaştığı direnci ifade ediyor. Politikada da farklı grup ya da kişilerin görüş ve mizaç farklılıkları nedeniyle birbiriyle çatışmasını ifade ediyor.
Zaten genel olarak da bu friksiyonlar yaşanmadan mükemmelliklerin de olmadığı, olamadığı ilgi çekici yaşanmışlıklar, rakamlarla anlatılıyor.
SADECE İŞ HAYATINA DEĞİL
Googreads’te (bilmeyenler için bir tür kitap iMdB’si) de genel olarak herkesin sevdiğini gördüm. Ancak “İş hayatı” cümlesinin de sıkça geçtiğini fark ediyorum. Yazarların iş yaşamları, yayın evi ve kitabın sunuluşu da bunda etkili sanırım.
Ancak hiç beyaz yakalı bir işte çalışmamış, çalışmayı da düşünmeyen, iş kurmaya vs. de meraklı olmayan biri olarak benim de büyük ilgimi çekti kitap. Çok zihin açıcı.
HEPİMİZİN İHTİYACI VAR
Yazarlarından birinin, Yiğit Ahmet Kurt’un twitter’daki paylaşımlarını en beğendiğim kullanıcılardan biri olması beni kitabı okumaya iten bir nedendi.
Ne kadar okundu, satıldı vs. bilmiyorum ama kitabın iş hayatıyla sınırlandırılmasını ya da konumlandırılmasını çok doğru bulmadım. Daha doğrusu haksızlık!
Aynı kitabı farklı bir kapak ve sunum ile sundukları taktirde bence okuyucu kitlesi çok daha geniş olabilirdi. Hakikaten çok kişinin ihtiyacı olan notlar ve hikâyeler barındırıyor kitap.
Pürüzlerin de gerekli olduğunu öğrenmek daha fazla kişinin ihtiyacı…
27 Aralık 2017
One thought on “‘Pürüzlü mükemmellik’ mümkün, hatta güzeli o”
Comments are closed.