Kuşkonmaz nasıl pişirilir? Kuşkonmazlı yemek tarifleri…
Kuşkonmaz muhteşem bir sebze de olsa, ülkemizde ya az pişiriliyor ya da tam bilinerek çeşitli yemeklerde kullanılamıyor. Ben de bu yazı http://wp.me/p79ANb-eG üzerine NOMAD Gıda’dan bazı tarifler aldım.
DOĞRU KUŞKONMAZ NASIL PİŞİRİLİR?
Önce doğru kuşkonmaz nasıl pişirilir?
Beyaz kuşkonmazları ucu dışında tamamı, yeşil kuşkonmazın ise alt 1/3’lük kısmının kabuğu soyulur. Diplerinden 2cm kadar bir kısmı kesilerek atılır. Kuşkonmazlar tuzlu kaynar suda en fazla 7 dakika haşlanır. Daha sonra suyu süzülüp, soğuk veya buzlu suya alınarak pişme süreci durdurulur. Mor kuşkonmazların şeker içeriği daha fazla olduğundan çiğ tüketime daha uygundur veya çok az pişirilebilir.
********************
KUŞKONMAZ ÇORBASI
MALZEME:
Yeşil kuşkonmaz (Porsiyon başına üç adet kuşkonmaz)
2 diş sarımsak
1 baş soğan
100 gr. Tereyağı
1 tutam dereotu
100 gr krema (Arzuya göre)
YAPILIŞI:
Kuşkonmazların uç kısımlarını keserek ayırın. Dipteki kalın kısımları kesip atın. Gövdenin alt yarısının sebze soyucu ile soyun. İri parçalar halinde kesin. İri kıyılmış bir soğanı ve iki diş sarmısağı zeytinyağında kuşkonmazlar ve limon suyu ile beraber 5 dakika kavurun. Su ekleyin ve kaynadıktan sonra 20 dakika daha pişirin. Tereyağı ekleyerek karışımı pürüzsüz bir dokuya kavuşana dek blender’dan geçirin. Dereotu ve çiğ kuşkonmaz uçları ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Kuşkonmaz uçlarını az haşlayarak da kullanabilirsiniz. Arzuya göre servis ederken krema da ekleyebilirsiniz.
Not: Dilerseniz yeşil kuşkonmaz çorbasına renk katması için bir kaç yaprak ıspanak, yoğunluğunu arttırmak için ise patates ekleyebilirsiniz. Porsiyon başına üç kuşkonmaz düşünerek yapabileceğiniz bu çorbada beyaz ve yeşil kuşkonmaz kullanabilirsiniz.
************
HOLLANDEZ SOSLU KUŞKONMAZ
(2 kişilik)
MALZEME:
250 gram tereyağı
3 yumurta sarısı
1 limon
2 bağ beyaz kuşkonmaz
YAPILIŞI:
250 gram tereyağını eritin. Yanmamasına özen gösterin ve üzerinde biriken köpüğü alın. 3 yumurtanın sarısını ayırıp bir kapta blender ya da çatal yardımı ile çırpın. Kısık ateşte sıcak su dolu tencerenizin üstüne yumurtaların çırpıldığı kabı oturtun. Köpüğü alınmış yağı azar azar yumurtaya ekleyerek çırpmaya devam edin. Yağı sıcak ve hızlı eklerseniz yumurta pişer ve sosunuz katılaşır. Yumurta ve yağınızı çırpmayı bırakmadan 1 limonun suyunu ekleyerek çırpmayı sürdürün. Az tuz ve az karabiber ekleyin.
2 bağ beyaz kuşkonmazın diplerindeki en alt 2cm’lik kısmını kesip atın. Kuşkonmazın ucu dışında tamamını sebze soyucu ile soyun. Kaynar suya atarak 8 dakika haşlayın. Üzerine hollandez sosunu dökerek servis edin.
Not: Bu tarif klasik olarak beyaz kuşkonmazla yapılmakla birlikte, yeşil ve mor kuşkonmazla da leziz sonuç verir.
*******************
KUŞKONMAZLI MAKARNA
MALZEME:
1 bağ kuşkonmaz
2 diş sarımsak
1 orta boy soğan
100 gr. ayıklanmış bezelye
200 gr krema
1 paket makarna
1 demet dereotu
Zeytinyağı
YAPILIŞI:
İki diş sarımsak ve 1 orta boy soğanı doğrayıp zeytinyağında kavurun. İri doğranmış taze kuşkonmazları ve ayıklanmış bezelye tanelerini ekleyip 5 dakika sote edin. Krema ekleyip bir kez kaynatıp ateşten alın. Al dente pişirdiğiniz makarnanıza sosu karıştırın. İnce kıyılmış bol dereotu ilave ederek sunun.
****************
YUMURTALI KUŞKONMAZ
MALZEME:
6 sap kuşkonmaz
1 orta boy soğan
2 yumurta
YAPILIŞI:
Kuşkonmazların dibindeki sert kısmı elle kırıp ya da kesip atın. Kalan kısmını iri parçalara bölün. İnce doğranmış bir soğanı zeytinyağında kavurun. Sonra kuşkonmazları ekleyin ve diriliğini kaybetmeden soğanla çevirerek pişirin. 2 yumurtayı beyazları ile birlikte tuz ve karabiber ile çırpın ve tavaya ekleyin. Birlikte 1 dakika pişirip sıcak olarak servis edin.
Not: Bu tarif yabani kuşkonmazın Ege ve Akdeniz bölgelerimizde en çok tercih edilen tüketim şeklidir.
KUŞKONMAZIN BESİN DEĞERİ
Kuşkonmaz, A, B1, B2, B6 ve C vitaminleri açısından zengin, lifli bir sebzedir. Folik asit, fosfor ve potasyum içerir. Kuşkonmaz bu içeriğiyle güçlü bir idrar söktürücüdür. Kum döktürücü etkisi vardır. Gözlere de iyi gelir. Kalbi güçlendirme ve kanı temizleme özelliği olan kuşkonmaz, sindirimi kolaylaştırır. Kuşkonmaz eski çağlardan beri afrodizyak olarak bilinir.