Kolay yoldan ünlü olma rehberi (garantili)

Hayata Dair, İlginç bilgi, Sosyal psikoloji, Türkiye halleri

“İyi şarkı söylemeyen, fark yaratacak derecede zeki, entelektüel ya da güzel olmayan hatta yeteneksiz” bazı kişilerin neden ünlü olduğunu merak ettiniz mi? İşte nedenleri, işte formülleri…

İnsanın sık sık “Bu adam niye ünlü ki?” ya da “Bilmem kim varken bu insanlar niye ön planda?” diye sorduğu tek yer Türkiye değil sanırım.
Çünkü ABD’deki Güney California Üniversitesi de, “İyi şarkı söylemeyen, fark yaratacak derecede güzel olmayan ya da oyunculuk konusunda yeteneksiz” bazı kişilerin neden ünlü olduklarını araştırdı; bazı sonuçlar çıkardı. Bunlar Türkiye şartlarına uyarlanınca ‘rehber niteliğindeki’ bu yazı ortaya çıktı”
Üniversite ‘gereksiz ünlü’ kavramından fazla sıkılıyor olacak ki, araştırmasını revize etmiş; ben de araştırmayı Türkiye uyarlamasıyla yeni yıla özel paylaşmak isterim!
İşte Türkiye’de ‘kolay yoldan’ ünlü olma formülleri:

1- DOĞRU COĞRAFYADA OLUN!: Ünlüler çoğunlukla New York, Londra, Los Angeles gibi büyük şehirlerde yaşıyor. Türkiye’de de ön şart büyük şehirde, özellikle de İstanbul’da olmak. İstanbul’da da belirli yerler var: Nişantaşı, Bebek, Cihangir, Levent, Etiler, İstinye Park önemli merkezler. Hatta bu semtlerde de ‘çizilmek istenen imaja göre’ belirli gece kulübü ve restoranlar!

2- DOĞRU İNSANLARLA ‘TAKILIN’: Türkiye’de tanışıklık ‘maymuncuk’ gibidir, her kapıyı açar. Sizi övecek, parlatacak, tanıtacak, tanıştıracak birileriyle her daim yakın durmak şart.
Araştırmaya göre ünlü isimlerin yakınlarında gezenler de bir süre sonra tanınır oluyor.
Ünlü insanlarla ‘ilişki yaşamak’ da atılacak en büyük adımlardan biri. ‘Tanıyor gibi yapmak’, bir kere “Merhaba” denmiş bir ünlüden farklı ortamlarda ön adıyla bahsetmek de bir başlangıç tabii!

3- MEDYA TAKİP!: Sadece gazete değil, sosyal medya da olur… Kim kiminle, nerede, ne yapıyor; kimlerin arası bozuk, kimler yakın bilmek yarar getirecektir!

4- DOĞRU ZAMAN-DOĞRU YER: Bilim insanlarına göre, şöhret sahibi insanların bulunduğu ortamlarda yani film festivalleri, galalar, açılışlar, parti ve davetlerde bulunmaya özen göstermek bu yolda atılacak adımlardan biri. (ilgili bir yazı için http://wp.me/p79ANb-d7 )

5- YETENEK: Dikkat çekici davranışlar, ortalama bir yetenek yeğdir! Bilim adamları da söylüyor ‘şöhret olmak için yetenek gerekmiyor.’ Türkiye’de de ‘güzellik’ ve ‘zenginlik’ önemli birer artı faktör.

6- OLAY ÇIKAR: İster köşe yazarı ol, ister Survivor yarışmacısı… Kavga çıkarmak her daim para eder! Haksız da olsan terbiyesiz de unutulur yeter ki sen bir toz kaldır!

7- ÇETE: Eğer gözünü diktiysen bir yere, Voltran’ı oluşturmayı da bilecek ya da bir çeteye gireceksin! Bu da “olmazsa olmaz”lardan; tek başına olmaz bu işler.

8- ‘AŞIRILIKLARLA’ DOLU BİR ÖZEL HAYAT: Bilim insanları, insanların yeterince ünlü olana kadar ‘aşırılıklarla dolu özel hayatları’ olduğunu, ‘istemiyor gibi görünseler de’ özel hayatlarını sergilediklerini belirtiyor.

9- İNTERNETİ İYİ KULLAN: Facebook’ta olmak hayır getirmez, orada sadece ‘hayran grupları iş görür’. Twitter’da olacaksın ama ünlülerle sık sık yazışacak, eğlenceli hayatından doneler verecek, fazla akıllı konuşmayacaksın. Şu dönemde Instagram çok şey! Yukarıdaki maddeleri uyguladığını Instagram’dan gösteren yaşadı. “Merhaba” deyip ünlülerle selfie yapınlar, izleyici satın alanlar nerelere geldi!

10- TESPİT TESPİT DİZEREKTEN…: Salak saçma, yorum yapacak hatta cahilliğini gözler önüne serecek gaflar yapacaksın. Tespitte ‘tersine gitme’ de iyi bir yöntem. Herkes ‘Tecavüzü lanetliyorsa’ sen “Kaçınılmazsa zevk alın” diyeceksin!

11- İNANÇ: “Cehalet gerçek bilginin aksine bireyin kendine olan güvenini artırır” teoreminden hareketle araştırma yapan iki bilim adamının bugün Dunning-Kruger Sendromu olarak nitelendirilen bulgularını özetlersek şöyle: “İşinde çok iyi olduğuna yürekten inanan ‘yetersiz’ kişi, kendini ve yaptıklarını övmekten, her işte öne çıkmaktan ve aslında yapamayacağı işlere talip olmaktan hiçbir rahatsızlık duymaz! Aksine her şeyin hakkı olduğunu düşünür! Ancak bu ‘cahillik ve haddini bilmeme’ karışımı mesleki açıdan müthiş bir itici güç oluşturur.
‘Eksiler’ kariyer açısından ‘artıya’ dönüşür. Sonuçta, ‘kifayetsiz muhterisler’ her zaman ve her yerde daha hızlı yükselirler… Bu arada, gerçekten bilgili ve yetenekli insanlar çalışma hayatında ‘fazla alçakgönüllü’ davranarak öne çıkmaz, kıymetlerinin bilinmesini beklerler… Tabii beklerken kırılır, kendilerini daha da geriye çekerler… Muhtemelen üstleri tarafından da ‘ihtiras eksikliği’ ile suçlanırlar…”

12- MANEVRA KABİLİYETİ: Rüzgâr nereden esiyorsa bilmek, karşısında durmamak da lazım tabii.
13- USTALIK: Bir dönem ‘sosyetik güzel’ iken şimdi ‘fotoğrafçı, model, oyuncu’ gibi titrler geldiyse adınızın önüne ‘olmuşsunuz’ demektir. Ama ‘ustalık’ bundan sonra devreye girer.
Ünü yakaladığınız kavşakta iki yol vardır: Şöhreti koruyabilmek ya da unutulmak! Bir zamanlar görünmek için uğraşıyordunuz ya… Şimdi tam tersi; bilim adamlarına göre bundan sonra saklanmanız, kameralardan kaçmanız, ünlü olmaktan şikâyet etmeniz ve sade bir hayat yaşamanız gerekiyor!

 

nilay ünlü 1

Bu yazı 1 Ocak 2016 tarihinde Nilay Örnek’in Sözcü Gazetesi’ndeki köşesinde de yer almıştır.