Bir bilgisayar oyunu olarak YENi EHLiYETi ALMAK!

Türkiye halleri

ana fotoMalum, ehliyetler değişiyor. İstenen belgeler belli, yapılacaklar belli. Ne kadar zor olabilir ki? Hafta içi mesaisi olan biri ne kadar uğraşabilir ki? Ama ne kolay oluyor ki?!

Muhtemelen biliyorsunuz; 1 Ocak’tan itibaren ehliyetlerimiz değişiyor. Acelesi yok ancak benim gibi ehliyetinizi birkaç ay önce kaybetmişseniz ya da ‘uluslararası sürücü belgesi’ almaksızın 84 ülkede geçerli bir kimlikle araç kullanmak isterseniz bu değişimi şimdilerde yapmalısınız. Bazı insanlar hâlâ başka bir ülkede yaşıyormuşcasına her şeyi ‘olması gerektiği gibi’, ‘kuralına göre’ yapıyor ya, onlara hayret ediyorum.

Benim sevdiceğim de öyledir; her şeyini hazırladı, yeni yılda hayatına yenilenen ehliyetle devam etmek istedi.

Ben, pasaportlar yenilenirken yaşadığım tecrübe ışığında (akıl sağlığımdan olma tehlikesinin yanı sıra bir de ilk 20 gün içinde başvurduğum için 6 yıl önce 292 TL fazla para verdim; çünkü sonradan kağıt bedeli ile pasaport harcını düşürdüler) “Türkiye’de hiçbir şeye yeniyken başvurmayacaksın” diye ısrarlarımı sundum.

Ama onun savunması da iyiydi: “Ben de pasaport alırken ‘Kağıt kalmadı, darphane basamıyor dediler. Pek çok kişi pasaport alamadı. Ben başvurumu yapacağım!” E ben de ehliyeti kayıp biri olarak çok fazla direnmedim; 31 Aralık günü randevumuz alınmıştı. Bundan sonrasını bir bilgisayar oyunu şeklinde açıklayacağım.

İlk randevu ‘bakışla’ başlar! (7 puan)

Eski sürücü belgesi (ehliyetini kaybetmiş olanlar için dilekçe), nüfus cüzdanı, pasaport veya avukatlık kimliği, sürücü sağlık raporu, 15 TL’nin vergi dairelerine veya bankalara yatırıldığına dair makbuz, 2 adet, arkası beyaz biyometrik vesikalık fotoğraf, kan grubu belgesi istenilen belgeler…

İlk olarak o sağlık belgesi için ‘göz’ önemli. 182 numaralı telefon, https://www.mhrs.gov.tr/Vatandas/ adresi ya da akıllı telefon uygulamalarından bir devlet hastanesinin göz polikliniğinden “Ehliyet için” diyerek randevu alıyorsunuz.

İki işi birden halletmek… (Olursa 35 puan)

Mesaiyle çalışan biriyseniz, bir hastaneye göz kontrolüne gitmişken, sağlık raporunu da oracıktan almak isteyebilirsiniz değil mi? İşte bu büyük sorun. Biz 5 ayrı bölüme gönderildik. Ben vermiyorum o veriyor”, “Bugüne kadar biz veriyorduk ama sabah değişti artık kim veriyor bilmiyoruz?”, “Ehliyetler mi değişiyor?, “Sağlık raporu şart mı?”, “Dayımın oğlu verdi bir adamlara aldı, siz boşuna uğraşıyorsunuz” cümlelerinin hepsini duyduk. 1.5 saat sonucu “Bir yetkili ile konuşabilir miyim?” dedim, iki yere daha gönderildik ve “Ehliyeti hemen almanıza ne gerek var ki?” cümlesini işittik.

Ne zaman ki, “İsmim bu, gazetede de bu konuyu yazmak istiyorum çok rica ediyorum beni bilen biriyle konuşturun” deyince yarım saat sonra başhekim yardımcısı, hastanede geçirdiğim 2 küsur saatle alakasız bir kibarlık ve anlayışla bizi buyur etti ve “Her şey çok yeni. Bize henüz bir bilgi ulaşmadı ama zaten hastaneler çok yoğun aile hekimliğinizden randevu almanız daha doğru olur” dedi. Anlaştık! Sonuç: Siz “Gitmişken sağlık raporunu da hastaneden alayım” demeyin, aile hekimine ayrı mesai harcamak zor da gelse, daha kolay.

“Aaa renk körlüğü de bakacaktık” (5 puan)

Önceden randevu almak az sıra beklemeye yarıyor. Ben aldım raporumu “Eskiden renk körlüğü de bakarlardı, o da değişmiş” dedim, raporu veren bey “Aaaa onu unuttum, doğru değil mi, ehliyette o da bakılırdı” dedi! Bonuslu 5 puan yani.

 Formunun formuna hakim ol (10 puan)

Göz muayenesiyle aynı site de olsa aile hekimliği tarafı çoğu zaman çalışma özrü gösteriyor. Randevusuz gittik. Bu aşamada da forma dikkat etmek lazım. Biz ne bilelim aile hekiminin ehliyet için nasıl bir form vermesi gerektiğini. Pek çok arkadaşımız “Bu tip sağlık belgesi artık geçerli değil. Formu değişti” denilerek Emniyet’ten aile hekimliğine geri gönderildi.

15 TL’yi yatırmak! O da ‘tuzaklı’ (20 puan)

Yeni ehliyet için 15 TL yatırıp makbuzunu almanız gerekiyor. Ama bu öyle kolay değil çünkü bu 15’in 13 TL’si değerli kağıt bedeli, 2 TL’si ise vakıf payı. Bu ikisini birden bir tek Halk Bankası alıyor. Yoksa 13 ve 2 TL için ayrı bankalara gitmeniz gerekiyor. Bana Twitter’dan yazan Uğur Güngör, ilk önce 13 TL yatırıp 2 TL yatıracak banka aradı, Halk Bankası “Bize yazı ulaşmadı” demiş, sonra yazı ulaştı ama o parayı 22 TL olarak almışlar! O Emniyet Genel Müdürlüğü’ne şikayet etmiş, geri almak için dilekçe yazdı vs. Yani bu bile ‘olay olabilir’! Şanslıysanız sorunsuz da yatırabilirsiniz.

Salağız randevu alıyoruz (3 puan)

surucurandevu.egm.gov.tr adresi aracılığıyla tercih ettiğiniz emniyet müdürlüğünden randevu alıyorsunuz; her yerde öyle mi olur bilmem ama Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü için randevu almış olmanızın hiçbir anlamı yok. Aynı sırayı bekliyorsunuz.

Her zaman ek belge çıkar (3 puan)

“İstenilen belgeler” listesinde olmasa da nüfus cüzdanı fotokopinizi istiyorlar.

Pasaporttan kimlik mi olur?! (2 puan)

Birimizde pasaport vardı, kimlik saymadı parmak izini alan polis! İtiraz üzerine itiraz, “Amirin onayı” alındı da kabul ettirdik pasaportun kimlik yerine geçebileceğini!

O ehliyet buraya gelecek! Nereye? (15 puan)

Normalde Emniyetler’e de gidebiliyormuş ehliyet, siz gidip alıyorsunuz. Ben her zaman evde olmayabileceğim için onu tercih edeceğimi söyledim. “Bu iş yeni, evinize gelsin alın işte” dediler. Aman orada da adresinizi kontrol edin; her yerde adresini değiştirmesi fark etmemiş, birimizin evlenmeden önceki adresine gidiyor ehliyeti! Ve o gün o evde kendisinin olması gerekiyormuş. Emniyet’te hemen fark etseniz de, fark etmiyor! Arkadaşımıza görevli polis “Değiştiremem artık” dedi, bitti.

Ve kazanan

Sonra size ehliyet yerine geçerli bir A4 kağıdı veriyorlar; ehliyetle ilgili işlemin gidişatıyla ilgili cep telefonunuza düzenli mesaj geliyor. İnşallah elimize de geçecek. Bunlar güzel. “Yeni ehliyet için acelen ne hemşerim?”ci memurların öğrenme süreci bittiğinde daha kolay işlem yapılabileceğinin umudunu veriyor!

 

Bu yazı Nilay Örnek’in Sözcü Gazetesi’ndeki köşesinde 19 Ocak 2016 tarihinde yayımlanmıştır.