Baklava hamurundan revani olur mu; olur!

Gastronomi, İlginç bilgi, Şehir, Seyahat

Bu blogda yine konudan konuya atlamaktayım sevgili okuyucular… Konumuz yemek. Yemesi pek zevkli, yapımı pek kolay bir tatlı sözkonusu. Üç yıl olmuş, gastronomi yazdığım Kiamore Blog’da bu konuyu ele almıştım. Blog uçunca yazılar da gitti. Bir klasik! Bugün biri sorunca aklıma geldi. Baktım, bir Yunanistan gezisi sonrasında Sinan yapmış, ben de yazmışım. E niye bloga da koymayayım dedim… Bu ‘yalancı revani’nin Yunanca ismi ‘Patsavouropita’

Bir tatlı. Revani gibi ama daha kıtır, daha hafif, yapılışı da pek pratik.

Ben ilk önce Yunanistan’da yedim ve hem fikre hem de tadına bayıldım.
İstanbul’da da, benim ve çevremizdeki pek çok kişinin aşçısı sevgili Sinan Hamamsarılar’dan (bu köşedeki pek çok fotoğrafın da sahibi, Instagram’da da ‘Tat Dedektifi’) bu tatlıyı yapmasını rica ettim. Hem iki defa yaptı hem de tarifi verdi. İki defa yaptı çünkü, orijinal tarifteki şeker bize biraz fazla geldi; ikincisi muhteşemdi.


PAÇAVRA, PAÇAVRA, PAÇAVRA…

Bu ‘yalancı revani’nin Yunanca ismi ‘Patsavouropita’.
Yunanca ‘paçavra’ anlamına gelen Patsavouro, Yunan pastanecilerinin artan baklava yufkalarından ürettikleri Patsavouropita’ya dönüşmüş. Tarifi bize veren, Leros’un merkezinde yer alan aile pastanesi Paradasiako’nun sahipleri ise onu ‘kâğıt havlu tatlısı’ olarak adlandırıyor. Nedeni tarifte gizli…
Bir revani düşünün, tüm malzemeler aynı ama içerisinde irmik ve un yerine baklava hamuru var.

Önce malzemeler:

Keki için…

  • 1 paket baklava hamurundan 20 yaprak
  • 200 gram yoğurt
  • 100 ml süt
  • 1 su bardağı şeker (orijinali 1,5 su bardağıydı, biz indirdik 1’e)
  • 2 su bardağı zeytinyağı (orijinali ayçiçek yağıylaydı)
  • 6 tam yumurta ve bir yumurtanın sarısı (orijinali 7 yumurta, biz daha sarı renk için bunu değiştirdik)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 paket vanilya (orijinali 1 paketti, biz 2 paket yaptık)

Şerbeti için…

  • 1,5 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 büyük limonun suyu

Tüm reçeteyi yapmaya önce şerbetten başlayın. Çünkü kek sıcakken ve şerbet soğukken birleşmeleri gerekiyor. Pastaneciliğin altın kurallarından biri!
Soğuması gereken şerbeti yapmaya başlama zamanı; bir tencereye şekeri, suyu ve limon suyunu alın ve yüksek ateşte kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayınca altını en kısığa alın ve 10 dakika daha yoğunlaşması için zaman tanıyın. Sonra ateşten alın ve soğumasını bekleyin.

TERCİHİMİZ ZEYTİNYAĞI

Bu işlemden sonra baklava hamuru hariç tüm malzemeleri derin bir karıştırma kabına doldurup toz şeker eriyinceye kadar karıştırın. Normal şartlarda kek reçetelerinde önce yaş malzemeler, sonra kuru malzemeler eklenir. Bunda öyle bir durum yok, çünkü kuru malzememiz dışarıdan girecek. Bu sebeple siz tüm malzemeleri bir defada birleştirebilirsiniz.
Şekerler eriyip karışım pürüzsüz bir hale gelince, görünüşü yeşil bir bozayı andıracaktır. Hafif yeşillik tamamen zeytinyağından kaynaklı korkmayın! Yunan reçetelerinde tarifi ayçiçek yağıyla verse de siz zeytinyağıyla yapın.

HAVLU GİBİ BÜZÜP BATIRIN

Şimdi sıra baklava hamurlarıyla buluşmaya geldi. Tatlının ismini aldığı ‘paçavra’ terimi burada anlam kazanıyor. Baklava hamurlarını kağıt havlu gibi büzüştürüp karışıma batırıyorsunuz. Adeta bir paçavra gibi! Sonra da elinizle fazlasını sıkıp, fırın kabına yerleştiriyorsunuz. Baklava hamurunun her yerinin hazırladığınız sosla kaplanmış olması önemli. Ama bunu yaparken de çok soslu kalmamasına dikkat edin.

FIRINDA 30 DAKİKA

20 hamur da bittikten sonra, pişireceğiniz kapta yaklaşık 2 parmak kalınlığında bir yüzeyiniz olması gerekiyor. Eğer katman daha alçak kalırsa kullandığınız fırın kabını değiştirin.
Önceden ısıttığınız 180 derecelik fırına pişirme kabını yerleştirin ve saatinizi 30 dakika sonrasına kurun. Eşit pişmesi için, kabın fırının tam ortasına gelmesi önemli. 20’nci dakikadan itibaren kokular gelmeye başlayınca karnınız zil çalacaktır.

CEVİZ, DONDURMA YA DA KAYMAKLA…

30’uncu dakikada üstü kızarmış olan keki fırından alın ve 5 dakika bir yerde dinlendirin. Ardından soğumuş şerbetin tamamını ya da bir kısmını keke yedirin. Sosu emen keki dilimlemek için de soğumasını bekleyin. Biz sıcak sıcak yedik; o bile harikaydı!
Servis ederken Leros restoranları üzerine ceviz, yerel kekik balı ve damlı sakızlı dondurma koyuyor, hiç fena fikir değil!

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.