Antik kente komşu bir arkeo köy UNESCO’ya nasıl gider?

Sanat, Şehir, Seyahat, Türkiye halleri

Bizim her bildiğimizi dünya bilmiyor; mevzuu şöhretli Troya bile olsa… UNESCO’da Troya Antik Kenti, yeni açılan Troya Müzesi ve OPET tarafından bir arkeo-köye dönüştürülen Tevfikiye Köyü anlatıldı

Biz oturduğumuz yerden bakınca ‘hakkımız’ olduğunu düşünüyoruz. Çünkü çok etkileyici bir coğrafyada, onlarca büyük medeniyetin doğup büyüdüğü, kiminin öldüğü topraklarda, onların miraslarıyla yaşıyoruz.
“Madem öyle, bir antik şehrin, tarihi alanların korunması gerekir, hepsi Unesco Dünya Mirası sayılabilir” gibi düşünüyoruz.
“Gelsinler, görsünler, değerlendirip bizi de listeye alsınlar.”
Ancak öyle olmuyor.
Antik kent gezilerimin, orlardaki muhabbetlerin, bol kitap okumanın ardından son Fransa seyahatimde de bir diplomatla, Unesco Daimi Temsilcisi Büyükelçi Altay Cengizer ile sohbet ederken daha iyi anladım ki o iş baya baya öyle olmuyor.
Türkiye’de çok değerli bir bölgede kazı başlatılmasından o kazılar için bütçe bulmaya, çıkarılan antik kentin korunmasından tanıtılmasına pek çok konu için maddi-manevi ‘büyük çaba’ sarf edilmesi gerekiyor. Hele hele de uluslararası arenaya taşınması için…
UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’nde Türkiye’den 18 yer var.
Ama bu bölgelerin oraya girmesi bir hayli zorlu süreçlerle, büyük dosyalamalar, başvurular, arada yürütülen politik çalışmalarla olmuş.
Bu yüzden de Troya Antik Kenti’nin, yeni açılan Troya Müzesi’nin ve arkeo-köye dönüştürülen Tevfikiye Köyü’nün bir UNESCO oturumunda anlatılması bir hayli önemliydi.
Ve OPET’in girişimi, katkısı ve Unesco Daimi Temsilcisi Büyükelçi Altay Cengizer’in çabasıyla bu oldu.
Ben de, Türkiye’den bu oturum için Fransa’ya giden bir grup meslektaşımla birlikte UNESCO Paris ofisinde bu önemli ana tanık oldum.

Benim, konuşmayı ben yapacakmış gibi duruşum! Rüstem Aslan ve Nurten Öztürk ile…

TEVFİKİYE KÖYÜ UNESCO’DA

Truva (Troya) kazıları başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, OPET’in Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Nurten Öztürk, UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Altay Cengizer ve Unesco Dünya Mirası’nı Koruma Merkezi Kuzey Amerika ve Avrupa Başkanı Dr. Isabelle Anatole ile birlikte konuştular.
Alanında uzman bu dört kişi, 15 Mart 2019 cuma günü tıklım tıklım dolu bir salonda Unesco büyükelçileri, Fransız üniversitelerinden tarihçi, sosyolog ve akademisyenler, iş insanları ve basın mensuplarına Troya’yı, müzeyi ve Opet tarafından arkeo-köye dönüştürülen Tevfikiye Köyü’nü anlattılar.

UNESCO salonu tıklık tıklımdı.

KONUŞMANIN ORADA OLUŞUNUN ÖNEMİ

Bizler diplomasiyle ilgili değiliz belki ama bugün bize Büyükelçi Altay Bey’in anlattığı gibi bunlar Türkiye’de pek çok yerin bilinmesi ve önemsenmesi için çok ama çok önemli.
Oturumda konuşan Isabelle Anatole, misal geçen sene Göbeklitepe’nin UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne girmesinde en etkili kişilerden…
Bu konuşma Truva Antik Kenti’yle ilgili bir oturumun UNESCO nezdinden önemsendiğini göstermekle birlikte, konuşmanın kataloglanması da gelecek yıllar açısından büyük önem taşıyor.
Genel anlamda, dünyada sadece bu listeye giren yerleri ziyaret eden insanlar olduğu için bile bu listede olmak turizm açısından önemli.

PEKİ NASIL GİDİLDİ?

Bu arada başlıktaki sorunun yanıtı ilginç. Fikir, inanç, maddi güç ve sabır gerektiriyor. OPET, 13 yıldır
Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda ‘Tarihe Saygı Projesi’ yürütüyor, tarihi yarımadada önemli işler yapmış. Ancak 2017’de başlanan arkeoköy bambaşka bir proje; bunu oraya gidince, eski ve yeniyi görünce anlıyorsunuz. Ve zaten bu tür projelerde köylü gelir elde etmezse sürdürülebilirliği daha zor oluyor, o da sağlanmış.
UNESCO’ya gitme ve bu girişimi anlatma fikri yine OPET’ten çıkmış. Yurdanur Semerci aracı olmuş ve aralıktan marta gereklilikler yapılmış. UNESCO Daimi Temsilcisi Büyükelçi Altay Cengizer diplomatik gerekliliklerin yerine getirilmesini sağlamış. “Çevirmen ücreti bile 3600 euro tuttu” diyordu Altay Bey; işler ayrıntılı yani… Bunları görmek bile ilginç ve çaba taktir edilesi.

18 Mart 2019, Paris

OPET ekibi; Ayşenur Ayrın, Nurten Öztürk ve Rüstem Aslan.

 

UNESCO Paris hatırası…

İlgili yazılar

Artık Troya’yı gözünüzde canlandıran bir arkeo-köy var https://wp.me/p79ANb-1h5

Troya bir attan fazlasıdır! https://wp.me/p79ANb-1er

Troya Kültür Rotası’nda yürürseniz neler göreceksiniz? https://wp.me/p79ANb-1eH 

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.