Muhteşem bir girişim: Türkiye Roman Haritası

İlginç bilgi, Kitap, Şehir, Seyahat, Türkiye halleri

Bir Türkiye haritasına bakarak, şehir şehir orada geçen romanları görmek ister miydiniz? Pek güzel bir kaynak yapılmış. Geliştirilmesi gerek tabii, belki bizler de katkıda bulunabiliriz… 

 

Yıllar önce Karaköy’deki Mimarlar Odası’nda bir sergide görmüştüm.

O zamanın cep telefonları böyle çılgın fotoğraf makineleri değil, uyduruk birkaç fotoğraf çekmişim. Ayrıntıları hatırlamıyorum; hatırladığım, bir İstanbul haritası ve romanlarda geçen kelimeler. Ve yine bir İstanbul haritası isimler….

Ağırlıklı olarak hangi semtler hangi ifadelerle ya da isimlerle özdeşleşmiş… Bunun dağılımı, Türk romanlarına bakarak yapılmış; çok etkileyiciydi.

Yıllar sonra benzer bir hisle, heyecanla baktım bir haritaya.

Twitter’de @aysenur isimli kullanıcının -ki isminin de Ayşenur olduğunu tahmin ediyorum:) Soyadı yoktu- yaptığı bir çalışmayı gördüm, tıklayınız:

Türkiye Roman Haritası   

Öncesinde de “Aşağıdaki şehirlerde geçen Türkçe roman arıyorum ama emmoğlunuz yazmış olmasın tabi belirli bir önemi ve özü olmalı” diyor, eksik şehirleri sıralıyordu:

Adıyaman, Afyon, Artvin, Bitlis, Çanakkale, Giresun, Gümüşhane, Isparta, Mersin, Kırklareli, Kırşehir, Kahramanmaraş, Mardin, Ordu, Rize, Siirt, Sinop, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Urfa ve Van.

Bence de bilen yazsın, harita çoğalsın…

Hatta insanın hoşuna gidiyor gideceği yerde ya da doğduğu şehirde geçen romana bakmak. Bence harita gelişmeli ve bir ilde pek çok da roman olabilmeli.

Bence bilen ona yazsın…

Bu arada Ayşegül’ün gelen yorumlar üzerine onun Twitter’da paylaştıklarını da yazayım:

  1. İnce Memed’in yokluğu herkesi derinden etkilemiş. Görüldüğü gibi ilk taslağa ben de İnce Memed’i koymuştum fakat Yaşar Kemal haritada Ağrı Dağı Efsanesi ile var dolayısıyla Çukurova’yı Orhan Kemal’e bırakmak gerekti.

2. Kars’ta Orhan Pamuk’un Kar’ı yerine, Kars’ta doğmuş, Cilavuz köy enstitüsü mezunu, halkçı, ilerici -ve bu sebeple katledilmiş- Ümit Kaftancıoğlu’nun Yelatan’ınını tercih ettim çünkü tanınmayan bir cevher olduğunu düşünüyorum. Ki Orhan Pamuk Sessiz Ev ile var.

3. İstanbul,Ankara gibi büyük şehirlerde birçok başka roman olabilirdi, neden tutunamayanlar değil de huzur, vs çünkü bana öyle geldi. Ben bu konuda bir otorite değilim, ne edebiyatçıyım, ne edebiyat tarihçisiyim ama haritayı ben yaptığım için benim tercihlerimi yansıtması normal

4. Doğu Karadeniz’e ben de inanamıyorum özellikle Artvin’e.

5. Yozgat’ı küçümsemeyi bırakın Abbas Sayar Yozgat’ın unutulmuş bir değeri, Yılkı Atı’ndan başka Yozgat’ta geçen Can Şenliği, Dik Bayır gibi kitapları da var.

6. Yozgat’ta ayrıca Yusuf Z. Bahadınlı’nın Güllüceli Kazım

ve Güllüce’yi Sel Aldı isimli kitapları da geçiyor. Yozgat birçok şehrimize göre bayağı iyi durumda.

7. Hakkari’deki “işaret” O harfi ama anlaşılmıyor herhalde düzelteceğim. Ferit Edgü’nun ‘O’ isimli kitabı.

8. Haritada Afyon’u Kütahya’nın yerine yazmışım, düzelteceğim.

9. Siteye girip bakarsanız, romanlardan alıntıları okuduğunuzda bence neden neyi seçtiğimi daha iyi anlarsınız. merak edilmesi normal neden o değil de bu diye, altalta alıntılar okununca bir bütünlük oluşturduğunu düşünüyorum naçizane.