35 TL’lik ‘sokak sanatı’ bileti mi olur?
Banksy önemli bir sanatçı, eserleri Türkiye’ye geliyor. Ama biletler 35 TL. Ama değer! Ama doğal olanı bizim bu işleri ’sokağında’ görmemizdi… Yani bol mevzulu bol ‘ama’lı. Esas umut şu: Ya kendisi de gelirse…
Lazarides, İngiltere’nin en önemli sanat galerilerinden biri ve en büyük hazinesi sokak sanatçıları. Dünyaca ünlü sanat galerilerinden biri olan Saatchi’nin de bırakın ‘street art’ satmak, street art’ın hangi türüne dair eser alacağınızı seçebileceğiniz bölümleri var.
Bu yüzden onların yaptığı sergiler, seçkiler önemli. Ve güzel bir haber; Banksy’nin eserlerini bir araya getiren en büyük koleksiyon ‘The Art of Banksy’, dünya prömiyerini İstanbul’da yapıyormuş. Üstelik Steve Lazarides’in yaptığı seçkide toplam 100 eser izleyiciyle buluşuyor. Bu eserler arasında ‘Kırmızı Balonlu Kız’ da var, ‘Hizmetçi’ de… Biletix’de diyor ki “Eserlerin toplam değeri ise 20 milyon sterlin’i (88 milyon TL ) buluyor.” Bir oturma odasından İngiltere sokaklarına, her bölümde farklı bir mekan canlandırılacakmış; gör-me, duyma ve dokunma duygularımız harekete geçecekmiş…
Her şey iyi güzel de, 14 Ocak’tan itibaren Global Karaköy’de görülebilecek serginin biletleri, öğrenci için 28, normalde 35 TL. Tabii ki sokak sanatının en yaratıcı, en cesur, en ünlü isimlerinden biri, muhtemelen dünya masraf yapılarak buraya getiriliyor. Sigortasından, taşınmasına her şey zor, her şey büyük maliyet ve bu bilet ücreti gerekiyor.
Ama yine de… Biraz pahalı değil mi? SOKAKTAN SÖKÜP SERGİYE!
Metropolitan Sanat Müzesi’ne gaz maskeli bir kadının tablosunu asan yüzü gizli pardösülü bir adamın ‘korsan’ eseri 2005 yılında apar topar kaldırılmıştı. Oysa bugün Banksy, artık müzelerin kaldırmak için panik olduğu değil, ona sahip olma isteğiyle yanıp tutuştuğu bir sanatçı; en zengin sokak sanatçılarından da biri. Banksy’nin ‘Öpüşen Aynasızlar’ı (Kissing Coppers) 2004’te Brighton’daki bir pubın dışındaki duvara sprey boyayla çizilmişti. Bu çizim, 2011’de satılınca duvardan ‘alındı’ ve çok garip ama yerine replikası yerleştirildi. Eser, 10. Contemporary İstanbul’da 500 bin pound’a satıştaydı. Ve şimdi sergisi, Türkiye ortalamasında ‘esaslı’ bir ücret vererek gezilebilecek sergisi…
ZENGİN SANATI MI?
Tesadüf bu ay Tempo Dergisi için hazırladığım ‘Sokaktan Saraylara’ adlı sokak sanatı dosyasında şöyle yazmıştım: “Sokak sanatçılarının eserleri dünyanın en ünlü galerileri tarafından dudak uçuklatıcı fiyatlara satılıyorken, fiyatları kimi zaman müzayedelerle belirleniyorken, sanatçılar tişörtten postere, kitaptan yüzüğe yüzlerce yan ürünlerden ‘dünya para kazanıyor’, en zenginlerin koleksiyonlarına konu oluyorken bazı soruların sorulma zamanı çoktan gelmedi mi: Street art zengin sanatı mı oluyor?” Yanıt hâlâ muğlak da olsa Banksy’nin eleştirdiği sistemle güzel flört ettiği kesin!
DAHA ÖNCE İKİ TÜRK’Ü RESMETTİ
Şimdi en büyük umudum, kimliği daima gizli olan Banksy’nin sergi bahanesiyle sıradan bir izleyici gibi Türkiye’ye gelip bir ya da birkaç eserini İstanbul’a bırakması. İngiltere’de yaptığı, çokça haber olan ve hızla silinen ‘çuvalla para taşıyan baba oğul’ resmi de gösteriyor ki ülkemiz siyasetiyle de yakından ilgili.
Bu yazı Nilay Örnek’in Sözcü Gazetesi’ndeki köşesinde 13 Ocak 2016 tarihinde yayımlanmıştır.