Yolculuk Nereye?
2021’de ne kadar çok çalıştığımı ispat eden blog paylaşımlarını sürdürüyorum. Bu yazıda konuğumuz -bence- çok güzel bir seri olan, 10 bölümlük ‘Yolculuk Nereye?’ adlı podcast. Dinlemeniz lazım!
Hem bir yerlere seyahati özlüyoruz, hem işlerimiz değişiyor, hem de içsel yolculuklar yapıyoruz… Ben de bir grup üretken isme hem onların alanlarında yolculuğun nereye gittiğini sordum, hem de en çok seyahat etmek istedikleri yerleri ve nedenlerini…
Ülkeler de konuştuk, yemekler de…. Yolculuğun felsefesini de masaya yatırdık, eğitimden sanata farklı alanlarda, konuklarımın uzmanlıklarında yolculuğun nereye gittiğini de tartıştık.
Bu seriyi HSBC Türkiye için hazırladım. Açıkçası 10 bölümden fazla olsun da isterdim, çok güzel konsept, güzel konuklar, dolu dolu muhabbetler.
Bakalım kimler kimler var… Buradan da dinleyebilirsiniz (Yazdığım tanıtım metinlerinden…)
1- Selçuk Şirin
“Nilay Örnek ile Yolculuk Nereye?”nin ilk konuğu New York Üniversitesi (NYU) öğretim üyesi, eğitimci, araştırmacı ve yazar Prof. Dr. Selçuk Şirin.
“Dünyada, eğitim alanında ne yönde bir yolculuk var?” sorusuyla başlayan söyleşide, yolculuk ile öğrenmenin kesiştiği noktalar başrolde. Seyahat, öğrenmenin belki de en kestirme yolu ama hangi şartlarda, nasıl?
Üstelik bu bölümde eğitimden çok daha fazlası da var… Kyota’dan Kars’a, Norveç’ten Ürdün’e, ABD’deki kamp alanlarından İsveç köylerine uzanan sohbette, ‘kuzu göbeği mantarı dolması’ tarifine bile denk gelebilirsiniz!
2- Dilara Koçak
Nilay Örnek, “Yolculuk Nereye?” sorusunu bu bölümde beslenme uzmanı, sürdürülebilir yaşam aktivisti Dilara Koçak’a yöneltiyor.
O, Machu Picchu’ya gitti, Galapagos ve Grönland’da daldı, Bhutan’da Bumdra Trek’e tırmandı, ardından Kilimanjaro Dağı’nın zirvesine ulaştı. Peki niye?
Çok yoğun bir şehir yaşamının ve çalışmanın ardından iyi bir ön hazırlık ve sıkı bir performans gerektiren yolculuklara çıkan Koçak ile hem bu tür yolculuklarını konuştuk, hem de özlediği New York sokaklarında hayali ama eğlenceli bir gün geçirdik. Dilara Koçak, beslenme ve sürdürülebilir yaşam konusunda yolculuğun nereye gittiğine dair de zihin açıcı ipuçları verdi.
3– Bager Akbay
Sanatçı, tasarımcı ve eğitimci Bager Akbay ile dünyaya, tesadüflere, ihtimallere, zamana ve öğrenmeye açık bir yolculuk yapıyoruz… Akbay, aslında Nilay Örnek’in “Yolculuk Nereye?” sorusunu ilk yönelttiği kişi; dolayısıyla formatın oturmasındaki zihnen katkısı büyük… Bager Akbay’ın seyahate bakışından çok şey öğrenebileceğimiz yayında, sanat, tasarım ve eğitimdeki yolculuğun yönünü de görüyoruz; hem de umutlu, ışıklı bir yol…
4- Fem Güçlütürk
O, hem kişisel alanlarda güzel yolculuklar yapmış ve yapmakta olan, hem de seyahat etmeyi seven biri. Nilay Örnek, eski iletişimci, şimdilerde “bitkici” Fem Güçlütürk ile konuştu…
Zamanında işi nedeniyle her türlü ayrıntısıyla planlanan, belki lüks bile denilebilecek yolculuklar da yapan, motosikletle dünyanın dört bir yanında da gezen, çocuk yaşından beri seyahat eden Güçlütürk ile önce fiziki gezilerinden sohbetler açtık, eşli-arkadaşlı, köpekli-karavanlı yolculuklara daldık… Ardından da bitkilerden resimlere, ‘gerçekten doğanın içinde olma’ deneyiminden geri dönüşüme pek çok konuda sohbet ettik.
5– Murat Erşen
Felsefeci, çevirmen ve editör Murat Erşen ile ‘yolculuk’ kavramının felsefesini masaya yatırdık; 30 dakikadan alınabilecek en yüksek verimi aldık!
Felsefe yolculuğa nasıl bakmış; mitolojiden edebiyata nasıl bir yolculuk yapılmış Erşen bizler için anlattı.
Futbolcu olacakken önce ekonomi, ardından Fransa’da felsefe okuyan Murat Erşen, kendi yolculuğuyla da “Nilay Örnek ile Yolculuk Nereye?” serisinin en kıymetli konuklarından biri…
6- Arzu Kaprol
Moda tasarımcısı Arzu Kaprol için yolculuklar, hem hayatının hem de işinin çok önemli bir parçası. Düşünmek için, kendinle kalmak için, üretmek için yolda olma hali… Arzu Kaprol, İspanya-Sevilla’daki festivalden Karadeniz’e, moda haftalarıyla bambaşka bir hale bürünen Paris gibi şehirlerden Urfa’ya bizi sanal yolculuklara da çıkarıyor, bize moda dünyasındaki yolculuğun yönünü de anlatıyor. Anti viral kıyafetlerden teknolojinin ön plana çıkacağı giysilere yeni dönemin tasarımlarının nasıl olacağını da merak ediyorsanız bu sohbeti kaçırmayın.
7- Cem Erciyes
Uzun yıllar Radikal Gazetesi’nin Kültür Sanat bölümünün başında olan, yazıları, haberleri, radyo ve televizyon programlarıyla tanınan Cem Erciyes, son 5 yıldır Doğan Kitap Yayın Direktörü.
Yayıncılık dünyasında yolculuk nereye gidiyor? İnsanlar ne tür kitapları tercih ediyor? Dijital platformlar yayıncılığı nasıl etkiledi? Yayıncılıktaki güzel gelişmeler neler?
Cem Erciyes, hem bu sorulara doyurucu ve şaşırtıcı yanıtlar verdi hem de bizi ilginç yerlerde sözlü yolculuklara çıkardı. Belgrad’ta bir müzeden de söz açıldı, Atina sokaklarından da, Reşat Ekrem Koçu’nun izinden İstanbul da konuşuldu, Kastamonu ve Mardin de…
8- Oylum – Onur Yüksel
‘Yolculuk Nereye?’nin bu bölümünde Nilay Örnek’in iki konuğu var; Oylum Yüksel ile Onur Yüksel. Evlendikleri gün işlerinden ayrılıp kendi işlerini kurmaya karar veren, e-ticaret siteleri ve ‘Baya İyi’ adlı bloglarının yanı sıra seyahat fotoğrafçılığını iş edinen Onur ve Oylum ile sohbet, Afrika’dan Kaş’a kadar uzanıyor.
9- Harun İzer
Nilay Örnek’in bu bölümdeki konuğu İstanbul Caz Festivali direktörü Harun İzer. Bir kişi avukatken nasıl olur da Caz Festivali’ne direktör olur? Kitap fuarları gibi müzik fuarları da olurmuş meğer; onlara yolculuk nerelerde nasıl geçer? Festival için en güzel yerler nereler? Yolculukta nasıl müzikler iyi gider? Ve müzik dünyasında ne gibi gelişmeler var? Çok daha fazlası bu yayında…
10- Maksut Aşkar
Yeme içme dünyasında yolculuk nereye gidiyor; pozitif gelişmeler neler? Lezzet, ürün ve kültürlerin peşinden giden bir şef dünyanın nerelerine yolculuk eder; Türkiye’de nereleri tercih eder? ‘Yolculuk Nereye?’de Nilay Örnek’in konuğu şef Maksut Aşkar.
Tekrar; dinlemek için bağlantı burada
One thought on “Yolculuk Nereye?”