‘Türkiye, terk eden babalar ülkesi’
“Türkiye’de en büyük motivasyon onaylanmak”
“En çok başarı odaklı ama sorun çıkaran tipler tutuyor.”
Ekranlarındaki onlarca yarışmaya 5 yıl boyunca yarışmacı seçen ve 100 bine yakın kişiyle görüşen Deniz Memişoğlu’ndan dinlemek lazım ülkemizin hal-i pür melalini…
“Hiçbir yarışma programı aslında yarışma değildir. Bunların hepsi reality şov”.
‘Kafadan’ bu cümle etkiliyor ilk önce beni.
Meslektaşım Ayşegül Savur Özgen, 5 yıl boyunca Endemol’de çalışan ve ‘Wipeout, Fear Factor, Canlı Para, Eyvah Düşüyorum, Star Akademi, 1 Milyon Kimin’ gibi yarışmalara yarışmacı seçen Deniz Memişoğlu’yla röportaj yapmıştı Tempo dergisi için (*).
Yarışmacı seçmek için 100 bine yakın kişiyle görüşen Memişoğlu’nun röportajındaki birkaç satır başı bile sosyal hallerimiz ve izleme alışkanlıklarımız hakkında izlenim verebiliyor.
EN ÇOK KİM TUTUYOR?
“Bu işlerde yüzde 90 tesadüfe yer yok” diyor Deniz Hanım, “Nasıl bir dizide karakterler oluyorsa, biz programı tasarlarken karakterleri içine koyuyoruz”.
“En çok kimler tutuyor?” sorusuna yanıtı da net, “Bu Tarz Benim’in ilk sezonundaki Özlem gibiler. Başarı odaklı ama sorun çıkaran”.
“Paradan çok orada olma hissini yaşamak istiyorlar.”
İnsanlar Acun Ilıcalı’nın yarışmalarına katılmak istiyor çünkü Acun, “Orada olanın önü açılabilir”i vaat ediyor. (Çoookkk ilgili bir başka yazı için, Türkiye’de kolay yoldan ünlü olma rehberi http://wp.me/p79ANb-1Y )
EN BÜYÜK İHTİYAÇ: ONAYLANMAK
“Türk insanının en büyük derdi sevgi mi? Tabii ki herkes sevilmek ister ama Türkiye’de en büyük motivasyon onaylanmak. Abuk subuk bir şey yaptığında bile alkış alan kişi doğru bir şey yaptığını düşünebiliyor.”
“Türkiye terk eden babaların ülkesi. Gördüğüm insanların yüzde 90’ında baba sorunu var. 50-60 yaşındaki insanlar bile anne babalarının ayrılıklarının travmasını anlatabiliyor…”
Memişoğlu’na göre bu tür yarışmalardan çıkıp gerçek başarıyı yakalayan en önemli isim Beren Saat. Yine, ona göre Türkiye’de bir ‘gerçek sunucu’ açığı var ve kendi metinlerini yazan Öykü Serter en başarılı, Ebru Akel de keza öyle.
Her iyi oyuncu iyi sunucu olamıyor, olabilen kişi ise Eser Yenenler.
* Bu yazı Nilay Örnek’in Sözcü’deki köşesinde 24 Mart 2005 tarihinde yayımlanmıştır. Bahsi geçen Tempo Dergisi sayısı ise 2005 Mart.