‘Troya Kültür Rotası’nda yürür müsünüz?

ALAN SEÇ OKU, Doğa / Çevre, Şehir, Seyahat

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığıyla yürütülen ‘Gelecek Turizmde’ kapsamında Çanakkale köylerindede yürüyüş ve bisiklet yolları düzenleniyor; ‘Troya Kültür Rotası’ projesi hayata geçiriliyor. İşte o proje…

Troya Kültür Rotası Projesi ile Çanakkale’den Assos’a kadar antik yolların da geçtiği 120 kilometrelik yolun sürdürülebilir turizm anlayışı çerçevesinde hayata geçirilmesi, yürüyüşçüler ve bisikletçiler tarafından kullanılması, yolun geçtiği köylere sosyal ve ekonomik kalkınmayı da beraberinde getirmesi hedefleniyor.

120 KİLOMETRE

Çanakkale Troya’dan başlayıp Assos’ta son bulacak olan 120 km uzunluğundaki ilk etap Gelecek Turizmde kapsamında tamamlanacak. Böylece, bölgenin farklı arkeolojik, tarihi, kültürel ve doğal değerlerini birbirine bağlayan, uluslararası standartlarda bir kültür rotası oluşturulacak.

ROTAYI İZLEYEBİLECEKSİNİZ

Troya Kültür Rotasında yürüyüş ve bisiklet güzergâhları için tabela ve işaretleme çalışmaları ve çevre temizliği yapılıyor. Rota haritası hazırlanacak. Harita ve rehber kitabın yanı sıra internet üzerinden ve Küresel Konumlama Sistemi (GPS) temelli aplikasyonlarla erişilebilir olacak. Ayrıca, rota üzerindeki turizm işletmeleri ve girişimler bu harita üzerinde işaretlenerek görünür kılınacak.

Troya Kültür Rotası Ne Sağlayacak?
• Bölgenin kültürel ve doğal değerlerini bir rotayla birbirine bağlayacak, böylece turizmin çeşitlendirilmesine katkı sağlayacak.
• Turistlerin seyahat sürelerini artıracak, dolayısıyla bölgedeki konaklama, yeme-içme, hediyelik eşya, tarımsal ürünler gibi turizm ve bağlı sektörleri canlandıracak, yerel kalkınmaya katkı sunacak.
• Bölgenin büyük zenginliğe sahip, fakat görünür ya da erişilir olmayan farklı kültürel ve doğal değerlerini görünür ve erişilir kılacak.
• Bölgenin mevcut tarım ve hayvancılığa bağlı üretimi turizme entegre edilebilecek.
• Orta ve uzun vadede bölgedeki mevcut turizm potansiyelinin artmasıyla otel, pansiyon, restoran, kafe ve benzeri tesislerin kapasiteleri artacak, bu tesislerin sürdürülebilir turizm anlayışı ile hizmet vermesine katkıda bulunacak.
• Yerel işletmelerin ve bölge halkının turizmde daha fazla yer almasını sağlayacak.