Rotterdam’ı merak eden, mimarlık ve tasarımla ilgilenen bu notları kaçırmasın

ALAN SEÇ OKU, Doğa / Çevre, Fotoğraf, Gastronomi, İlginç bilgi, Sanat, Şehir, Seyahat, Tasarım

Dünyanın en iyi mimarlık ofislerinin birinden, pek çok Türk tasarımcı ve mimarın gelir bulmasına yardımcı olabilecek bir kuruma; güzel sergi mekanlarından ilginç lokantalara… ‘Dutch Design Week’i izlemek için geldiğim Rotterdam’dan zihin açıcı, çok bilgi verici (mutlaka bakın) ilk gün izlenimleri

Bir grup gazeteci, Hollanda Kraliyeti’nin davetlisi olarak, İstanbul’daki Hollanda Konsolosluğu’nun girişimi ile Dutch Design Week’i (Hollanda Tasarım Haftası) izlemek üzere Rotterdam’a geldik, yarın da Eidhoven’a geçeceğiz.
Mihmandarımız Maurits van Dijk müzeler, mimarlar ve sanatçılarla dolu bir program içindeyiz.
Kısa kısa, ilham vereceğini düşünerek paylaşmak isterim.

OMA: MİMARLIKTA EN İYİLERDEN BİRİ

Rotterdam, İkinci Dünya Savaşı’nda yaşadığı bombalanmalar sonucu çok zarar görmüş ve sonraki yıllarda değem yerinde sanırım yeniden inşaa edilmiş bir şehir.
Mimari, şehir planlaması çok önemli olmuş.

OMA (Office for Metropolitan Architecture), Hollanda’nın en önemli mimarlık ofislerinden biri, hatta “Dünyanın en iyi 5 mimarlık ofisinden biri” olarak bile anılıyor.
Sabah ilk toplantımız OMA Rotterdam ofisinde idi. OMA’nın Rotterdam, Doha, Milano gibi merkezlerdeki projelerinin bazılarını gördük.
OMA ortaklarından Mariano Sagasta bize eski bir cezaevini dönüştürdükleri projeyi (Bajes Kwartier) anlattı uzun uzun.

Mariano Sagasta

ESKİ CEZAEVİ, YAKIN ZAMANIN RÜYA YAŞAM MERKEZİ!

Cezaevinin yapısı eskiden de ilginçmiş; dikey bir cezaevi, her katta 10 hücre… Her hücrede tek kişi. Yalnız bir şekilde çok fazla kaçış oluyormuş.
Şimdi o geniş alana bir minik şehir yapılıyor desem yenidir.
Kendi enerjisini pek çok açıdan elde edebilen, sanat merkezleri, yaşam alanları, okul ve karşısında laboratuvarlar ile otelin olacağı, ancak elektrikli araçların içine girebileceği, bol yeşillikli bir proje.

 

Kinetik sergisinden

 

Ardından dünyaca ünlü mimar Rem Koolhaas tarafından Museumpark olarak anılan bölgede inşaa edilen, pek çok serginin aynı anda yapıldığı Kunsthal‘a gittik.
Aynı anda 6 sergi ile pek güzeldi açıkçası.
Özellikle ‘Action <-> Reaction. 100 Years of Kinetic Art / Aksiyon <-> Reaksiyon. Kinetik Sanatın 100 yılı’ sergisi pek hoşuma gitti.
Ardından Kunsthal’ın kafesinde yediğimiz öğle yemeği baya baya iyiydi.
Acılı tavuk, bal kabaklı salata ve güzel bira tavsiye edilir!

DEV BİR TASARIM, MİMARLIK, DİGİTAL KÜLTÜR ARŞİVİ

Öğle yemeğinin ardından yine Museumpark’ta yer alan bir yere Het Nieuwe Instituut‘e gittik.
Burası mimarlık, tasarım ve dijital kültür alanında çalışan bur kurum, bir tür geleceğin müzesi. Eski ile yeniyi bir araya getirmeyi, sorular sormayı ve bir şekilde korumayı hedefliyor.
Gelecek nesil bir müze. Ve Hollandalı tasarımcıların işlerinin bir kaydını tutuyor ki çok önemli.
Ve ‘soran’, ‘soru sorduran’ ilginç sergileri oluyor.
Biz burayı ‘tasarım tarihçisi’ olan, müzenin de küratörlüğünü yapan bir beyfendi ile gezdik ki, herhalde büyük şanstı. Çünkü pek bilgilendirici bir tur oldu.
Özellikle mimar ya da sanatçı ya da benim gibi meraklı biriyseniz burada biraz gezinmenizi tavsiye ederim: https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/en/

 

ŞU ANDA KATILABİLECEĞİNİZ BİR PROJE VAR

Sonraki durağımız Stimuleringsfonds Creatieve Industrie ise benim en çok etkilendiğim yerlerden biri oldu. Çünkü Türkiye dahil pek çok ülkeden insana, -daha doğrusu farklı, yaratıcı, yararlı projeleri olan tasarımcılara, mimarlara, bazı kurumlara- Hollandalı bir partner ile işbirliği yapmaları durumunda destek veriyor.
Şu anda hala açıkta olan, çağrı yaptıkları bir proje var. İlgi ve bilgi alanınıza giriyorsa katılım süresi bitmeden başvurun derim. Buradan bakınız

 

İŞTE TÜRKİYE’DEN KAZANAN 3 PROJE

Bu arada hali hazırda Türkiye’den 3 proje 15.000 euroluk desteği almış bile. Lüleburgaz, Erzincan ve Toroslar’dan daha doğrusu Mersin‘den projeler seçilmiş. Bunları daha ayrıntılı olarak buraya ya da siteye başka birer haber-video olarak ekleyeceğim ama şimdilik illerin üstündeki linklerden de görebilirsiniz.

Akşam yemeğimiz ise eksi bir halk havuzunun restorana dönüştürülmüş hali Aloha!’da idi.
E yorulduk gün bitti.
İlgilisi için bir günden alınacak ipuçları iyi değil mi?

24 Kasım 2018, Rotterdam

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.