
Füreya sergisini gezerken… O dönem niye film olmaz ki?
1940’ların, 50’lerin, 60 ve 70’lerin Türkiyesi; entelektüeller, sanatçılar, sanatlarını bu ülkeye hizmet olarak gören bir grup enteresan kişilik. Füreya Koral sergisi ya da Şakir Paşa Ailesi’nden yola çıkarak bir dönem filmi yapılamaz mı?
Şimdilerde (Ekim, Kasım, Aralık 2017) İstanbul’da, Akaretler Sıraevler’de (no 16) bir sanatçının hayatına, eserlerine ve onun çevresinde bir döneme bakmamızı sağlayan incelikle hazırlanmış bir sergi var: Füreya Project. Füreya Hanım’ın çabası ve eserlerine baktıkça bir dönem insanının, özellikle de kadınının çabasını görüyorum. Sergiye giderseniz bir tv2 belgeseli de var, izlemenizi tavsiye ederim.
Orada sürekli “Bir şey yapmalıydım” diyor; bir şey üretmeli, bir katkı yapmalı, farklı olmalı. Çok şey yapmış Füreya Koral, zaten ailesi efsane aile de, o da asla geride kalmamış. Bu arada 1951’de daha 66 yıl önce Türkiye’de seramik atölyesi yokmuş ne ilginç; ilk özel seramik atölyesini o kurmuş. Bohem bir hayata girmiş, kadınlı erkekli güzel bir sanatçı çevresi olmuş. Niye o dönem bir film ya da dizi olmaz bilmem. Hakikaten niye?
Sergiden kafama çok şey yazdım ama gidin kendiniz görün.
Ben yine de bazı fotoğrafları, kendime de not olarak buraya ekliyorum. Koral’ın bazı bina çalışmalarını görmeye çalışacağım.
Kale Grubu bu serginin sponsoru idi ama Koral’ın bazı eserleri, fotoğrafları çeşitli arşivlerden alınmış, her dönem onları da merak ederim ben. Onu da ekledim mesela…






