‘Eski çamlar bardak oldu’ dedikleri kaynağı işte bu!

Gastronomi, Hayata Dair, İlginç bilgi

çam bardakBir testi düşünün; tek bir parça çam kütüğünden, tek bir noktadan oyularak yapılıyor. Yukarısında iki delik var; suyu boşaltmak için. Altında da daha büyük bir kapaklı taraf. Ve oymacı oradan oya oya yapıyor bu testiyi. Onun içinde konan su, her daim serin, temiz.. En önemlisi de bu testi içindeki reçine, çıra özüyle suya çamdan özel bir aroma veriyor.

Ben bunu bir cumartesi günü ‘Gülbeşeker’, ‘Osmanlı Mutfak Sözlüğü’ gibi eserlerin yazarı olan Mary Işın’ın ‘Yeni Yerel Sohbetler’ konuşmasında öğrendim.

çam bardak

Bu testiyi yapan Türkiye’de iki usta kalmış. Astım, bronşit gibi nefes hastalıklarına iyi geldiği düşünülen bu testi, ‘eski çamlar bardak oldu’ sözünün de kaynağı imiş.

O testiden bulup su içmek için sabırsızlanıyorum.

Bu arada gastronomiden, yemek kütürümüzden, tarihimizden bugünlere her hafta başka bir konukla süren ‘Yeni Yerel Sohbetler’, her cumartesi 14.00-17.00 saatleri arasında Neolokal önderliğinde, TastyCinema desteğiyle SALT Galata’da. İstanbul’da olmayanlar internet sitesinden de izleyebilir. Ayrıca tüm söyleşilerin sonunda kitabı da çıkacakmış.