Bu festival bir klasik olacak; net / Capadox 2016’dan notlar…

Gazete yazıları, Portre, Sanat, Türkiye halleri

******* Mutlaka şuna da bakın: Capadox 2016’dan notlar… http://wp.me/p79ANb-ml

Türkiye’deki konser/müzik/festival hayatına farklı bir yön veren Pozitif’in üç kurucusu Cem Yegül, Mehmet Uluğ ve Ahmet Uluğ, üniversiteyi ABD’de okur. O dönemde de müziğe, caza meraklıdırlar; her fırsatta, sık sık konserlere giderler. Bir gün Washington’daki ‘Kilimanjaro’ adlı mekanda (BomontiAda’daki restoranlarının adı niye yabancı, niye Kilimanjaro diye merak edenlere…) Sun Ra’yı dinlerler. Ve o an, ‘yıldızın parladığı’, ‘güneşin doğduğu’, “Ben turizmcilik, mühendislik vs. yapmayacağım. Müzikle ilgili bir şeyler yapmalıyız” denen an olur. Türkiye’ye döndüklerinde burada çok az yabancı konser olmasına ‘dayanamayıp’ bu işi yapmaya karar verirler. Kapadokya’da, Akdeniz ya da Ege’de doğanın içinde, bölgeye dağılan bir festival de hayallerinden biridir. Ama işe Beyoğlu’ndan, oranın kaderini değiştirecek Asmalımescit’ten başlarlar.

Cappadox'ta The Sun Ra Arkestra... Muhteşemdi.
Cappadox’ta The Sun Ra Arkestra… Muhteşemdi.

HİKAYEN VARSA VARSIN

Sun Ra da ikinci konserleri olur. Ama İstiklâl Caddesi trafiğe kapanmadan önceki son gün, Sun Ra ilginç giysileri, yüksek enerjisiyle, bir kamyon üzerinde İstiklâl’de kitlelerin katılımı ve meraklı bakışlarıyla müzik yapar. Bu efsanevi anın fotoğrafı da yıllar yılı Babylon’da durur. Ardından olanları biliyorsunuz; Pozitif, Babylon, DoubleMoon, Rock’n Coke gibi festivaller, Bomontiada derken, bir de geçen yıl başlayan var.

Kapadokya’da, müzik, güncel sanat, açık hava etkinlikleri ve gastronomi başlıklarıyla ilerleyen, pek çok alt başlığa yayılan 4 günlük bir festival.

Hikâyenin başına dönersek… Mehmet Uluğ vefat etti (http://wp.me/p79ANb-fJ ) ama kardeşi Ahmet Uluğ ve Cem Yegül hâlâ gençliklerindeki o hissin peşinden gidiyor gibiler; 27 yıldır… Bu yıl Cappadox’ta ‘her şeyin başlangıcı olan’ The Sun Ra Arkestra (o değil a yazmalarının sebebi var) da sahnedeydi. Ve onlar pek çok konserde ‘iş sahibi’ gibi değil dinleyici gibi dinleyiciydiler! Bir çizgileri, özenleri, hikâyeleri müzisyene ve dinleyiciye saygıları, hafıza ve vefaları var.

Öylesine sokakta bir mekana değil de, bir yakın arkadaş partisine gitmişsin hissiyle yaşadığın Cappadox da bundan iyi, daha da iyi olacağa benziyor.

Cem Yegül, festivalin Çağdaş Sanat bölümünün küratörlüğünü üstlenen Fulya Erdemci ve şef Maksut Aşkar.
Cem Yegül, festivalin Çağdaş Sanat bölümünün küratörlüğünü üstlenen Fulya Erdemci ve şef Maksut Aşkar.
  • Bu yazı 24 Mayıs 2016 tarihinde, bu kadarı sığmadığı için az biraz kısa haliyle Nilay Örnek’in Sözcü Gazetesi’ndeki köşesinde yayımlandı.