2021’de biraz çalışmışım!

DERGİ/GAZETE, PODCAST

57 bölüm ‘konuklu’ podcast, her ay en az bir konuşma, her ay Kafa Dergisi’ne bir röportaj, koca bir -yeni- site yani yüzlerce yazı, bir çocuk kitabı girişimi ve daha nicesi… 2021’de biraz çalışmışım!

Pandemi dönemi pek çoğu gibi benim de zaman algımı etkilemiş olsa gerek, üzerinden çoook uzun zaman geçtiğini sandığım bir şeyin aslında bu sene olduğunu fark ediyorum. Envanter tutma isteğini önce bu his yarattı, ardından da son ekonomik kriz… (Buraya üç paragraf ağlanma yazmıştım, sildim. Yazdığının üzerine bir gece uyumak kimi zaman iyi olabiliyor.)

Bu sene kaç bölüm podcast çekmişim, neler yazmışım bir bakayım dedim. İşte minik bir toparlama.

1- 41 KERE MAŞALLAH; 41 NASIL OLUNUR BÖLÜMÜ

Aslında ben hemen her hafta bir bölüm ‘Nasıl Olunur?’ yayınladım, sadece yılın son haftalarında sırt-boyun ağrılarım nedeniyle biraz kaytardım sanıyordum ama fazla imiş. 52 haftada 52 yayın yapamamışım. 

31 Aralık’taki Nesrin Topkapı yayınının ardından 98’inci bölüm 9 Ocak’ta yayınlanmış, Ömer Madra ile söyleşi…

Ve 2021’in son yayını 139’uncu bölüm olduğundan, 41 adet Nasıl Olunur söyleşisi yapmışım.

Az da sayılmaz… Her biri en az 1.5 saat olan yayınlar bunlar. Kimini 2, kimini 4 saat kaydettim. Konuk araştırmak, konuk bulmak hiç kolay değil.

Her birine günlerce çalışarak hazırlandım, onlarca kitabı sadece bu podcast için okudum, sonrasında günler süren ses editini Baturalp ile birlikte yaptık, tekrar tekrar dinlemeler, metinler… Bir de ben hemen her yoruma yanıt vermeye çalışan biriyim. Aslında dev emek bence. 

Dinleyin yani:)

İllustratör: Eda Erdoğmuş

(Bu arada YouTube’a podcast koymak bana çok anlamsız gelmişti. Görüntüsüz bir şeyin orada ne işi var! O kadar çok insan bunu istiyordu ve ben inat edip oraya yayınları koymuyordum ki… Bir belediye ve çok ünlü bir sanatçı, Nasıl Olunur ismiyle program yapmaya karar verip bunu YouTube’a da koyunca “Niye çaldılar?” değil de “Niye çaldırdın?” da dedi, YouTube’a yayınları koymadığım için -gariptir- ben çanak açmış duruma bile düştüm. Neyse…

Ben de isim işi de çözülünce bölümleri YouTube’a koymaya başladım. Kitlesi farklı, oradaki dinleyici az ama şöyle bir güzelliği var; duymayanlar, işitme sorunu olanlar alt yazı seçeneği ile sohbetleri okuyabiliyor.

Normalde Nasıl Olunur çok dinlenen bir yayın olmasına rağmen dinlemeye bağlı hiçbir geliri yok. YouTube’da çoook az da olsa kahve içecek para kazanabiliyorsunuz.

Bir de bana çok kişi “Biz ücretsiz dinliyoruz, nasıl katkıda bulunabiliriz” diye soruyordu; YouTube’da “Katıl”-“Join” butonu açtım. Aylık ücretli abone de olunabiliyor. Kızılgerdan, Kırlangıç ya da Albatros üyeliklerle 25, 150 ve 350 TL’lik katkılar yapılabiliniyor. Şimdiden bunu yapan nazik insanlar var. Hoşuma gitmedi desem büyük yalan:)

2- SPEAKER AGENCY İLE… BAZEN DENEYİM, BAZEN BİLDİĞİNİ PAYLAŞMAK

Şirketlerle buluşmalar yapmak, bildiklerini paylaşmak güzel bir şeymiş. Pandemi nedeniyle bu -en azından benim için- hep online oldu, bu yüzden de insanlarla bir arada olamadım.

Ama en keyifli olanlar ‘sohbet’lerle, soru-yanıtlarla geçenlerdi.

Ayda bir, bazen iki konuşma yaptım. Benim için yeni ve keyifli bir deneyim oldu. Şirketler, her ne kadar

3- 10 BÖLÜM YOLCULUK NEREYE? 

Selçuk Şirin, Dilara Koçak, Bager Akbay, Fem Güçlütürk, Murat Erşen, Arzu Kaprol, Cem Erciyes, Oylum ve Onur Yüksel, Harun İzer, Maksut Aşkar…

11 üretken, yaratıcı, çalışkan insana alanlarında yolculuğun nereye gittiğini de sordum, nereye-niye yolculuk etmek isteyeceklerini de…

HSBC Türkiye için 10 bölümlük bir seri yaptım: Nilay Örnek ile Yolculuk Nereye?

4- KAFA RAHATLATAN 6 SOHBETE NE DERSİNİZ?

Ferhat Aydın ile mutluluk, Yekta Kopan ile kültür-sanat, Sinan Hamamsarılar ile yemek, Kerem Piker ile mimarlık, Deniz Özturhan ile gülmek-güldürmek-stand-up, Saadet Özen ile yayıncılık konulu, sürece yarım saat ve civarında gezen sohbetler… Kendi sloganlarıyla ‘kombinin mucidi’ Vaillant için altı bölüm çektik. Çok da sevdiğim işler.

5- 8 AY ÇALIŞMA, 170’İ AŞKIN YAZI; YENİ BİR SİTE

Bir delilik, bir tutku, bir hafıza projesi…

Mimari açıdan kıymetli, hikâyeli binaların arşivini tuttuğum @herumutortakarar adlı Instagram hesabımın Internet sitesini açtım: www.herumutortakarar.com 

Yazıların çoğu yazıldı, kolay olur… Sandım!

170’i aşkın bina yazısı; hepsi yeniden okundu, kimi baştan yazıldı, bilgiler kontrol edildi, fotoğraflar toplantı. Sitenin kendi gereklilikleri, yeni metinler derken bir de bu oldu…

6- KAFA DERGİSİ YAZILARI 

Şaka gibi ama 5.5 sene olmuş Kafa Dergisi’nde yazmaya başlayalı. İlk önce ‘Koleksiyon Kafası’ adlı bir sayfam vardı; son dönemde ‘İyi Şeyler Kafası’ oldu…

Her ay iyi şeyler yapan, toplumu değiştiren insanlarla konuşuyorum.

Bu yıl da 12 şahane insanı dergiye taşıdım.

7- BİR ÇOCUK KİTABI YAZIYORDUM AMA

Yılın ilk günleri, “Çocukken böyle bir kitap olsaydı çok hoşuma giderdi” diye düşünerek bir kitap yazmaya başladım.

Kitap resimli olacak-tı-; çizeri bile var; çok güzel şeyler yaptı da…

Ama o kadar çok iş oldu ki, yarım kaldı.

Bir haftada yarıladığım kitabın sonun getiremedim; bildiklerimle yazmak nispeten hızlı oldu ama biraz daha araştırma istiyor; umarım 2022’de bitirebilirim.

8- PAZAR SERGİLERİ

17 hafta, 17 pazar Instagram’da ‘Pazar Sergisi’ yaptım; siyah-beyaz fotoğraflardan oluşan… Instagram profilime sabitledim, gezebilirsiniz.

9- KONUKLUK…

Bazı insanları programlarıma katılmaları için ikna etmek isteyen bir insan olarak konuk olmayı sevdiğim söylenemez. Buna rağmen bazı yayınlara konuk oldum… Bunları paylaşma nedenim, sadece benimle olmaktan öte ‘bir şeyler de söylemeleri’. Birkaçı şöyle…

* Deniz Yüce Başarır’la, Ben Okurum’da Eduardo Galeano’dan bahsettik 

  • Nida Dinçtürk’ün Anlatsam Roman Olur podcast’inde gazetecilikten konuştuk

* Açık Radyo’da – İstanbul Ansiklopedisi

  • Ana görsel, Sinan Hamamsarılar fotoğrafı. Beyoğlu

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.